Fantoftparken, Bergen.

Fantoftparken - Holder hus i eget utstillingsvindu

Veidekkefamilien på Vestlandet har fått ny base. På Fantoft i Bergen har Veidekke Entreprenør prosjektert og reist et kontorbygg der alle fag har vist hva de duger til.

Henning Bang, prosjektutvikler i Veidekke, fikk oppgaven om å bygge med morgendagens løsninger.

Henning Bang, prosjektutvikler i Veidekke, fikk oppgaven om å bygge med morgendagens løsninger. Alle foto: Ingerid Jordal.

- Bestillingen var klar. Skulle det bygges noe nytt, skulle vi ikke bruke gårsdagens løsninger, men morgendagens. Vi skulle bygge i både betong, stål og heltre og vise hva som er mulig å få til, sier prosjektutvikler Henning Bang.

Det er et års tid siden de flyttet inn i det splitter nye bygget som Veidekke nå leier første etasje i. I løpet av prosessen ble Veidekke Eiendom skilt ut og omdøpt til Nordr. Dette selskapet sitter to etasjer lenger opp, og kontakten er fortsatt tett og god.

- Vi kjøpte jo denne tomta for å bygge Veidekkes nye regionkontor og utviklet det sammen fra dag én, sier prosjektleder Kristoffer Evjen på vegne av byggherre Nordr.

- Vi ga oss selv en vanskelig oppgave med et stort bygg som skulle inn på en liten tomt. Det er egentlig blitt mye bedre enn vi trodde det ville bli, sier han med et bredt smil.

Vi kjøpte denne tomta for å bygge Veidekkes nye regionkontor og utviklet det sammen fra dag én.
Prosjektleder i Nordr, Kristoffer Evjen.
- Det er viktig for selvfølelse og rekruttering at vi har fått bygge vårt eget bygg. Etter korona er det også avgjørende å ha kontorlokaler som gjør at folk får lyst til å forlate hjemmekontoret.

- Det er viktig for selvfølelse og rekruttering at vi har fått bygge vårt eget bygg. Etter korona er det også avgjørende å ha kontorlokaler som gjør at folk får lyst til å forlate hjemmekontoret.

Viktig med fristende lokaler

Prosjektdirektør i Nordr, Lars Rune Folkedal, har levd et langt Veidekkeliv. Han forteller at det er første gang han sitter i et nytt kontorbygg. Det er på høy tid og absolutt av betydning at bedriftens folk fikk den opplevelsen, understreker Geir Morten Nordvik, avdelingsleder for Veidekke Bergen.

- Det er viktig for selvfølelse og rekruttering at vi har fått bygge vårt eget bygg. Etter korona er det også avgjørende å ha kontorlokaler som gjør at folk får lyst til å forlate hjemmekontoret, sier han.

I underkant av 40 Veidekke-ansatte har sin daglige base i Fantoftparken, mens 68 kontorplasser står til disposisjon for folk som er mellom prosjekter eller av andre grunner trenger en tur innom basen.

- Noen er jevnlig innom, mens andre flytter direkte fra anlegg til anlegg, så en del av våre ansatte har ennå ikke vært i det nye bygget, forteller Nordvik.

Vi har teknologiske løsninger som gjør at vi kan sette opp eller ta ned vegger uten å bygge om teknologien, her trengs det bare en omprogrammering. Men ellers er det jo sånn at et splitter nytt bygg alltid trenger en innkjøring. Siden vi flyttet inn som første leietaker, fikk vi ta det meste av dette selv.
Prosjekt- og anleggsleder i Veidekke, Helge Mjelde.
Fantoftparken, Bergen.

Fantoftparken, Bergen.

Teknologiske løsninger gjør at man kan sette opp eller ta ned vegger uten å bygge om teknologien.

Teknologiske løsninger gjør at man kan sette opp eller ta ned vegger uten å bygge om teknologien.

Å bygge sitt eget

Det er noe eget med å bygge til seg selv. Prosjektleder og anleggsleder Helge Mjelde innrømmer at han kjente litt ekstra på den følelsen under arbeidet, selv om han opprettet en profesjonell avstand mellom entreprenørrollen og seg selv som bruker og kollega.

Da korona smalt, og det plutselig ble langt større fordeler knyttet til cellekontor, kunne Mjelde fornøyd begynne å dra veksler på at bygget var prosjektert for stor fleksibilitet.

- Vi har teknologiske løsninger som gjør at vi kan sette opp eller ta ned vegger uten å bygge om teknologien, her trengs det bare en omprogrammering. Men ellers er det jo sånn at et splitter nytt bygg alltid trenger en innkjøring. Siden vi flyttet inn som første leietaker, fikk vi ta det meste av dette selv, sier Mjelde.

Nordvik understreker at innkjøringsfasen er en nyttig erfaring som de bevisst vil bruke til å bli en flinkere entreprenør.

Det har vært viktig for oss å bygge noe som er enkelt i drift. Vaktmesteren skal ha lite å gjøre.
Prosjektutvikler i Veidekke, Henning Bang.
Veidekke Bergen hovedkontor på Fantoft
fra venstre: Geir Morten Nordvik, avdelingsleder for Veidekke Bergen, Prosjekt- og anleggsleder Helge Mjelde og prosjekteringsleder Bjarte Hårklau.

Veidekke Bergen hovedkontor på Fantoft fra venstre: Geir Morten Nordvik, avdelingsleder for Veidekke Bergen, Prosjekt- og anleggsleder Helge Mjelde og prosjekteringsleder Bjarte Hårklau.

I front

De er stolte, gjengen som viser oss rundt i 6500 kvadratmeter fordelt på fire etasjer. De retter seg i ryggen når de snakker om miljøløsningene som har gjort at huset er et null-energihus sertifisert som Breeam Outstanding, og hever hodet litt ekstra når vi går forbi steder der krevende håndverksmessige løsninger er løst med suksess. Mange møtepunkter mellom ulike materialer gjør bygginga krevende, men Veidekke Bergen har demonstrert at de mestrer utfordringene.

På taket er det solceller, i kjelleren en batteribank, og under kjelleren et magasin for regnvann som brukes til avkjøling av huset. Vinduene har en løsning som demonstrerer noe av det prosjektutvikler Bang snakker om: På dette bygget skulle ikke Veidekke bruke hyllevarer. De skulle ta i bruk det som kommer i hyllene i fremtiden.

- Vinduene her har noe som kalles microshades, forklarer prosjekteringsleder Bjarte Hårklau. Løsningen slipper inn lys og varme når sola står lavt om vinteren, men demper sola når den står høyt om sommeren. De vinklende trelameller i fasaden er en del av solskjerminga. Ved hjelp av parametrisk design har man kommet frem til den optimale løsningen for innslipp av solvarme og dagslys. Dette er en passiv løsning som så å si er vedlikeholdsfri sammenlignet tradisjonelle solavskjermingsløsninger.  

- Det har vært viktig for oss å bygge noe som er enkelt i drift, sier Bang. Vaktmesteren skal ha lite å gjøre.

Veidekkes nye regionkontor på Fantoft i Bergen.

Veidekkes nye regionkontor på Fantoft i Bergen.

Mona Larsen har hatt rollen som kontorleder under flyttingen.

Mona Larsen har hatt rollen som kontorleder under flyttingen.

Personlighet

Da innflyttingsdatoen på Fantoftparken kom i mars 2021, satt de aller fleste i Veidekkestaben på hjemmekontor.

- Det var nesten bare jeg og Helge som var her, så det var veldig rolig, ler Mona Larsen. Hun har hatt rollen som kontorleder, en stilling hun omtaler som en utdøende art. Larsen etterlater likevel ingen tvil om at det har vært behov for noen som holder i alt det som ikke har med byggetekniske spørsmål å gjøre. Når en bedrift skal flytte inn i nye lokaler må de ansatte etablere en rekke nye rutiner, og noen bør ha oversikt. Mona tar oss med på omvisning i et variert lokale. Her er cellekontor og hel- og halvåpne landskap. Store og små møterom, fra digre Kranen til mellomstore Lastebilen og vesle Spikeren, for ikke å snakke om lenestolen inne på bitte lille Vateren.

- Alle næringslokaler i Bergen har møterom som er oppkalt etter byens syv fjell. Vi ville ha noe som var vårt eget og som speiler bransjen vi tilhører, sier Mona. Noen møterom, som Hammeren, er spesielt tilrettelagt for møter der tre-fire kolleger har blikket rettet mot store skjermflater, typisk formøter med kalkylegjennomgang. Andre er skreddersydd for møter for to, eller for kreative møter med mange deltakere. Og så finnes det stillerom. Det trengs for den som vil konsentrere seg

- Det er mange høye stemmer i Veidekke, sier Mona, til samstemt latter fra kolleger. Veidekke er veidekkefolk. Mange har hørselsskader fra tida da HMS var mindre velutvikla, og de fleste er vant til å overdøve byggestøy når de snakker. Personligheten til bedriften har fått bli med inn i det nye bygget.

Når en bedrift skal flytte inn i nye lokaler må de ansatte etablere en rekke nye rutiner, og noen bør ha oversikt.

Når en bedrift skal flytte inn i nye lokaler må de ansatte etablere en rekke nye rutiner, og noen bør ha oversikt.

Alle næringslokaler i Bergen har møterom som er oppkalt etter byens syv fjell. Vi ville ha noe som var vårt eget og som speiler bransjen vi tilhører.
Mona Larsen i Veidekke.
Prosjekt- og anleggsleder Helge Mjelde viser løsningene i taket. Himlingene er ikke kledd inn. Uttrykket de har gått for er ryddig industrielt, der alt vises frem.

Prosjekt- og anleggsleder Helge Mjelde viser løsningene i taket. Himlingene er ikke kledd inn. Uttrykket de har gått for er ryddig industrielt, der alt vises frem.

Alt er synlig

- Vi vil at alt vi er og kan skal være synlig, sier Helge Mjelde.

Betongen er ikke malt. Himlingene er ikke kledd inn. Uttrykket de har gått for er ryddig industrielt, med en og annen wow-effekt, som de skrå glassveggene inne hos Nordr. Det ligger en tanke bak den manglende tildekkingen.

- Når vi valgte å bygge med massivtre, var det viktig for oss at det skulle vises. Da blir de tekniske installasjonene også synlige, uten rom for nødløsninger. Alt må være 110 prosent rett prosjektert og montert, sier Mjelde, og peker opp på ryddige kabelføringer, lyspunkter og ventilasjonsløsninger. Gjengen i Bergen Entreprenør kan klappe både seg selv og dyktige kolleger på skuldra - de tåler å være på utstilling.

Kontakt oss