header
Nytt navn på betongelementprodusenten: Veidekke Prefab

Veidekke Prefab - Navneskifte og fremtidsvyer

Ved nyttår skiftet Block Berge Bygg navn til Veidekke Prefab. Med nytt navn og gammel storhet er betongelementfabrikken på Klepp klar for fremtida.

Aage Tengs, Egil Lode og Tore Bjerk inne i rommet hvor alt styres.

Aage Tengs, Egil Lode og Tore Bjerk inne i rommet hvor alt styres.

- Block Berge Bygg er et navn folk forbinder med totalentreprise. Fabrikken har vært adskilt fra entreprenørvirksomheten siden 2018 så nå var det på tide at vi fikk et navn som forteller hva vi driver med, nemlig prefabrikkerte betongelementer, sier Aage Tengs, daglig leder i Veidekke Prefab. Han er fornøyd med en tydeligere tilknytning til Veidekke, som er fabrikkens eneeier.

Store muligheter for utslippskutt

Selskapet, som har vært et heleid datterselskap av Veidekke siden 1999, kan skryte av å ha lang erfaring, sterk kompetanse og en rekke klimaløsninger som virkelig gjør i en forskjell. Betongbransjen setter tydelige CO2-avtrykk, og kan bidra til ditto store reduksjoner i utslippene. Veidekke Prefab jobber for tiden med å teste ut en løsning for demonterbare betongelementer som kan gjenbrukes. Dette vil være et viktig steg på veien mot faktisk sirkulærøkonomi i byggebransjen.

Åge Høiland i arbeid på mellomlageret utenfor fabrikken.

Åge Høiland i arbeid på mellomlageret utenfor fabrikken.

Morten, Thomas og Stine inne i fabrikken på Klepp.

Morten, Thomas og Stine inne i fabrikken på Klepp.

Tror det kommer pant på bygg

- Vi har fått en bestilling på demonterbare bygg og er i testfasen, sier daglig leder Aage Tengs, og fortsetter:

- På sikt er jeg sikkert på at det blir en panteløsning i bransjen vår, der vi forplikter oss til å demontere og ta tilbake bygg som skal rives. De delene som er i god nok stand til å gjenbrukes, kan få nytt liv i et nytt bygg, mens resten kan knuses og males opp for å brukes inn i produksjonen av ny betong. Vi må bare finne en økonomisk modell som fungerer først.

Aage Tengs ser gjerne at Veidekke Prefab går i spissen for dette.

- Når vi gjør det, tror jeg konkurrentene vil være nødt til å komme etter, og da vil en ny standard være etablert. Løsningen vil gjøre det svært attraktivt for alle produsenter å lage holdbare ting som tåler gjenbruk. Det vinner alle på.

Tre, stål og betong kan alle være gode valg. Våre beste løsninger med lavutslippsbetong kan faktisk konkurrere med massivtre med tanke på CO2-utslipp, så det gjelder å finne ut hva som passer best til det enkelte prosjekt
Avdelingsleder Geir Hauge Eide i Veidekke Prefab
Geir Hauge Eide i Veidekke Prefab.

Geir Hauge Eide i Veidekke Prefab.

Kan konkurrere med massivtre

Å bygge er alltid forbundet med klimagassutslipp, men størrelsen kan justeres og utslippene kan kompenseres for. Et klimaregnskap består av mange faktorer, inkludert produksjon, transport, montering, vedlikehold, holdbarhet og gjenbruk og bildet er ikke så enkelt som at betong er en klimaversting og for eksempel massivtre er det motsatte.

Hos Veidekke Prefab snakker de om "Det grå skiftet", og håper at klimabevisste unge ikke lar seg skremme vekk av at bransjen har fått et "verstingstempel". Det gjelder å beholde gangsynet og evnen til å se at bildet ikke er svart-hvitt, men fullt av grånyanser.

- Tre, stål og betong kan alle være gode valg. Våre beste løsninger med lavutslippsbetong kan faktisk konkurrere med massivtre med tanke på CO2-utslipp, så det gjelder å finne ut hva som passer best til det enkelte prosjekt, sier Geir Hauge Eide.

Trond Heigre inne i fabrikken på Klepp.

Trond Heigre inne i fabrikken på Klepp.

Vi har bestemt at vi vil ta ansvar, og har satt den midterste av de fem lavkarbonklassene som et minimum for alle våre leveranser, også i de tilfellene der kunden ikke kommer med egne klimakrav
Daglig leder i Veidekke Prefab, Aage Tengs.
Stine Hodnefjell er lærling hos Veidekke Prefab.

Stine Hodnefjell er lærling hos Veidekke Prefab.

De klimavennlige hullene

Betong er miljøklassifisert inn i fem lavkarbonklasser.

- Vi har bestemt at vi vil ta ansvar, og har satt den midterste av de fem lavkarbonklassene som et minimum for alle våre leveranser, også i de tilfellene der kunden ikke kommer med egne klimakrav. I løpet av 2023 skal vi bli ett trinn bedre, sier Aage Tengs, som likevel vil påpeke at miljøklassifiseringen i seg selv ikke gir fasitsvar på hva som er rett løsning.

- Type betong er én ting, mengde betong er en annen. Skal man sammenligne klimautslipp er det verdt å vite at ferdigelementer kan bety en halvering av CO2-utslipp sammenlignet med plasstøp. I et hulldekke er det mye luft, i en konstruksjon som gjør at dette ikke går ut over styrkeegenskapene. Der en kubikk betong kan gi tre kvadratmeter plasstøpt gulv, kan du få seks kvadrat hulldekke med samme mengde betong.

Styring og kontroll inne på fabrikken.

Styring og kontroll inne på fabrikken.

HMS-leder Daniel Sandvik sammen med avdelingsleder Geir Hauge Eide ved inngangen til fabrikken.

HMS-leder Daniel Sandvik sammen med avdelingsleder Geir Hauge Eide ved inngangen til fabrikken.

Kunnskapsbaserte vurderinger

Geir Hauge Eide vil også peke på et annet hensyn det er verdt å tenke over.

- Den beste klassifiseringen for betong heter "lavkarbon ekstrem".  Utslippene knyttet til selve produktet et lave, men bruken er krevende.

En byggeprosess med mye rigg og lang tørketid, særlig i vinterhalvåret, er energikrevende.

- Veidekke Prefabs hulldekker støpt i klassifiseringesklassen "Lavkarbon +" gir et sluttresultat med samme utslipp som "lavkarbon ekstrem", siden det er mye utslippsfri luft i elementene, og byggemåten ikke krever gass eller strøm for tørking etter støp. Slike kunnskapsbaserte vurderinger vil vi gjerne gjøre for potensielle kunder, sier han.

Veidekke Prefabs hulldekker støpt i klassifiseringesklassen "Lavkarbon +" gir et sluttresultat med samme utslipp som "lavkarbon ekstrem", siden det er mye utslippsfri luft i elementene, og byggemåten ikke krever gass eller strøm for tørking etter støp.
Avdelingsleder Geir Hauge Eide
Christopher Kaspersen og Geir Hauge Eide på prosjektet i Jåttåvågen

Christopher Kaspersen og Geir Hauge Eide på prosjektet i Jåttåvågen

John Stølen i gang på prosjektet for Aker BP sitt nye hovedkontor.

John Stølen i gang på prosjektet for Aker BP sitt nye hovedkontor.

Foretrukket løsning for HENT

Og kundene ønsker seg det Veidekke Prefab kan tilby, ikke minst fordi det reduserer byggetida radikalt. I Jåttåvågen bygger Aker BP sitt nye hovedkontor i Stavanger, med HENT som totalentreprenør. Veidekke Prefab har en totalunderentreprise på produksjon og montering av bæresystemer i prefabrikert betong til det store næringsbygget på 60 000 kavdratmeter.

Vi besøkte byggeplassen i januar, to og en halv uke etter at de første elementene ble lastet på biler ved Klepp. På den tiden hadde Veidekke reist én etasje. På fabrikken så vi betongelementene i fraktpakker, som nummererte poser i et legosett. I næringsbygget Valhall blir klossene tatt i bruk, og bygget reiser seg, element for element, med søyler, hulldekker, trappesjakt og trapper, i det som er Veidekke Prefabs største enkeltleveranse i 2023.

Kontakt oss