Veidekke bygger neste generasjons klimasmarte bolighus

I dag innvies TellHus' klimasmarte konsept i Västertorp. Det halveres husholdningers CO2-utslipp ved å minske strømforbruket med 40 prosent. Prosjektet er et samarbeid mellom Veidekke, Electrolux, Fortum, Cramo og Manodo.
  
- Vi ser et stort potensial i TellHus-konseptet også som eksportvare. Neste steg blir å bygge i Norge, sier Per-Martin Eriksson, administrerende direktør i Veidekke Bostad.


TellHuset har et klimaskall med ekstra godt isolerte vegger og vinduer, strømsparende hvitevarer og lavenergilamper i fastmonterte armaturer. Under produksjonstiden varmes huset opp med miljøvennlig fjernvarme og grønn elektrisitet. Strømforbruket går ut fra prinsippet om å bruke rett energikilde til rett formål.


Hver Tellhus-familie vil kunne spare 4000 SEK i året sammenlignet med å bo i en tilsvarende leilighet i et vanlig hus. TellHuset bygges uten subsidier, og byggeprosessen bruker lite strøm fra begynnelse til slutt.


- Med løsninger som TellHus gjør vi det enkelt for beboere å bidra til miljøet uten å ofre komfort og design. Løsningen er en helhet som bygger på et samarbeid med våre partnere, sier Johnny Kellner, teknikk- og miljøsjef i Veidekke Bostad.


17. mai starter salget av de 35 boligenhetene i det første TellHuset, som bygges i Stockholm-forstaden Västertorp. TellHus-utstillingen kan besøkes på Slalomvägen 17, i veikrysset Skridskovägen i Västertorp.


Hvis du vil vite mer om TellHus-produkter med lavere strømbruk, se:
 - Electrolux' fjernvarmetilsluttede vaske- og oppvaskmaskiner reduserer strømforbruket med opptil 55 prosent.
- Cramos' fjernvarmetilsluttede brakker sparer 50 000-70 000 kg CO2 ved et vanlig TellHus-prosjekt.
 - TellHus' fjernvarmebaserte baderomsgulv reduserer CO2-utslippene med ca 600 kg CO2 per år.
- Manodos Sbox' individuelle måling reduserer boligens avhengighet av elektrisitet og varmtvann med ca 15 prosent per husholdning.
- Fortums fjernvarme produseres med 80 prosent fornybart brensel og gjenvunnet energi. Ved å bruke fjernvarme på nye måter kan også de energieffektive kraftvarmeverkene produsere mer strøm.


For mer informasjon, ta kontakt med:
Per-Martin Eriksson, adm. dir. i Veidekke Bostad, telefon: +46 8 635 61 15.
Johnny Kellner, teknikk- og miljøsjef Veidekke Bostad, telefon +46 8 635 61 04.
Thomas Andersson, kommunikasjonssjef Veidekke Bostad, telefon + 46 8 635 61 89
For mer informasjon om TellHus se: www.tellhus.se