header

Europas største næringsbygg i tre

Det 22 600 m² store bygget ble både kåret til årets bygg og årets trebygg i 2019. Bygget strekker seg syv etasjer over bakken - en enorm trekonstruksjon med store vinduer som slipper inn naturlig dagslys.

Finansparken. Trapper i tre innendørs i kontorbygg. Foto.

Kunde

Finansparken Bjergsted AS

Tidsrom

09/2016 - 09/2019

Sted

Christen Tranes gate 35, 4007 Stavanger

Omfang

22 600 m²

Prosjekttype

Kontorbygg

Kontraktsform

Totalentreprise

Sertifisering

BREEAM-NOR Excellent

Verdi

400 millioner NOK

Arkitekt

Helen & Hard

Det 22 600 m² store bygget ble både kåret til årets bygg og årets trebygg i 2019. Bygget strekker seg syv etasjer over bakken - en enorm trekonstruksjon med store vinduer som slipper inn naturlig dagslys.

Årets bygg og årets trebygg 2019

Finansparken vant både kategorien årets bygg og årets trebygg 2019 - en kåring gjort på Byggedagene i regi av Byggeindustrien.

Les mer om kåringen årets trebygg 2019.

Stavanger har fått ett av Europas største næringsbygg basert på tre i bærekonstruksjonene. Av fagfolk bli prosjektet regnet for å være nybrottsarbeid innen massivtre og limtre i bygg.
Utdrag fra juryens begrunnelse

BREEAM-NOR Excellent

Byggestart var i november 2016 og ferdigstillelse i 2019. Bygget ligger i  Bjergsted er nabo med Stavanger konserthus og kuppelhallen. Bygget er miljøsertifisert som BREEAM–NOR klassifiseringsnivå Excellent.

Her kan du lese mer om hvordan vi jobber med sertifiseringer.

Plassert som en pilspiss

Tomten hvor bygget er plassert er som en pilspiss som peker nordover. Byggets fasade følger tomten i nord, øst og vest. I sør er bygget avgrenset av et inntrukket atrium, hvor det er etablert en utvendig park. Fasader er i glass.

Bygget består av parkering i tre underetasjer. I underetasjene er det også tekniske rom over 2 etg, auditorium med sitteplass til 250 personer, arkiver og lager. Underetasjene er bygget i betong, for det meste prefabrikkert men også plass-støpt. Fra 1. til 7. etg, er det bygget med trematerialer som bæresystem i søyler, bjelker og dekker.

Kontorbygg Finansparken. Sett fra gatenivå. Foto.

Finansparken Bjergsted, Stavanger.

Løsninger vi vil fremheve

Trebæresystemet er avstivet av 4 sjakter i betong som går fra U3 – til 7. etasje. I sjaktene er det rømningstrapper, heiser og tekniske føringer, disse er plass-støpte med bordforskaling. Det er laget stor innendørs sykkelparkering med eget sykkelverksted, trimrom for ansatte, garderober, flere store møterom og foaje i 1. etasje.

Trapper i tre, innendørs og glassrekkverk. Foto.

Elegante vinkler i trapper av limtre.

Hovedinngangen er i sørfasaden. Det er et inntrukket integrert busskur i fasaden mot øst. Prosjektet har bærekonstruksjon og etasjeskillere i massivtre som bevisst vises i interiøret. I tillegg er det brukt tre som bæreprofiler i glassfasadene. Det er gjort banebrytende arbeid for å redegjøre og dokumentere brann- og lydmessige forutsetninger for prosjektering av bygninger i massivtre.

Nøkkeltall

Høyde

7 etg. over bakken

Bærekonstruksjoner i limtre og massivtre, trappekjerner i betong. 13 400 m²

Under bakken

3 etg.

Bærekonstruksjoner i prefab betong og plasstøpt. 9 200 m²

Tresort

3500

Dybler av bøk

Vekt betong

Ca. 6 200 m³ i betong

Veier 15 000 tonn

Arbeidsplasser

650

Lokal arbeidskraft

85 %

av arbeidskraft og samarbeidspartnere er lokale